Je voelt al een tijdje niet zoals het hoort. Je bent futloos, hebt weinig zin om iets te ondernemen en zonder dat je jezelf al te veel inspant, heb je last van vermoeidheid. Je vraagt je af waar die plotselinge vermoeidheid vandaan komen. Het antwoord op die vraag is echter niet zomaar te geven. Er kunnen tientallen redenen zijn waarom vermoeidheid optreedt, terwijl je jezelf nauwelijks hebt ingespannen. De enige conclusie die je wel kunt trekken is dat je lichaam aangeeft dat er ergens iets niet goed gaat.
Vermoeidheid is een signaal van ons lichaam
Last van vermoeidheid hebben is een normale en gezonde reactie van het lichaam. Vermoeidheid treedt doorgaans op bij langdurige of intensieve inspanning. Het lichaam geeft met de vermoeidheid aan dat het tijd is om rust te nemen. Vermoeidheid kan ook een medisch aard hebben, bijvoorbeeld wanneer je medicatie gebruikt. De werking van de medicijnen, kan je futloos en moe maken, zonder dat er sprake is van daadwerkelijke inspanning. Moeheid komt vaak met allerlei bijverschijnselen. Deze kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Je voelt je bijvoorbeeld niet alleen suf en lusteloos, maar bent vaak ook snel geprikkeld en kunt weinig hebben van je omgeving. In extreme gevallen kan vermoeidheid er zelfs toe leiden dat men agressief gedrag vertoont.
Doe eerst wat zelfonderzoek
Een van de eerste dingen die je jezelf kunt afvragen bij een onverklaarbare vermoeidheid, is of je er wel een gezonde levensstijl op nahoudt. Roken, drinken, weinig bewegen en te veel zitten kunnen bijdragen aan een zeer ongezonder levensstijl. Wanneer men daarnaast ook een minder goed eetpatroon heeft, komt het lichaam simpelweg voedingsmiddelen tekort om zelfs de kleinste inspanning te kunnen opvangen. Trappen lopen of zoiets eenvoudigs als de was ophangen kan je dan al een uitgeput gevoel geven. Houd je er een gezonde levensstijl op na, dan is het aan te raden om een bezoek aan de huisarts te brengen.