In het dagelijkse leven kom je ze steeds vaker tegen, de Automatische Externe Defibrillator (AED) wint terrein en hangt op meer openbare plekken dan ooit tevoren. De AED is een slim medisch apparaat dat soms zelfs spraak gestuurd kan zorgen voor het uitvoeren van een succesvolle reanimatie van een persoon in nood. In Nederland krijgen gemiddeld 300 personen per week te maken met een hartaanval. Hoe sneller men de AED inzet tijdens de reanimatie, hoe groter de overlevingskans van de persoon in nood wordt. Op deze pagina lees je welke symptomen bij een hartaanval horen en lees je waarom je een AED in je woning wil plaatsen.
Aan welke symptomen kun je een hartaanval herkennen?
Welke voortekenen horen bij een hartaanval? Een hartaanval wordt ook wel een hartinfarct genoemd. Wanneer je hier mee te maken krijgt, voel je allereerst een enorme en aanhoudende druk op de borst. Dit kan ook wel aanvoelen alsof iemand een band om je borst heen snoert. Het gevoel gaat niet over en je kunt een uitstralende pijn in je armen, schouderbladen, kaak, hals of maagstreek voelen. Verder kun je ook misselijk zijn, gaan overgeven en zweten als je met een hartaanval te maken krijgt. Wanneer de pijn langer dan 5 minuten aanhoudt, dient er direct een ambulance gebeld te worden en actie ondernomen te worden.
Waarom is het een goed idee om een AED aan te schaffen?
AED kopen voor thuis? Dan is dit vooral een slimme zet als je weet dat iemand uit je gezin, familie, buurt of woning bekend is met hartproblemen. Aan de andere kant kan iedereen uit het niets getroffen worden door een hartaanval, dus is het een handig apparaat om tot je beschikking te hebben tijdens noodgevallen. Het grote voordeel van een AED is dat er elektroden ingezet kunnen worden, die tijdens de reanimatie voor een schok bij de persoon in nood kunnen zorgen. Vooral wanneer er een hartritmestoornis door de AED is vastgesteld, is dit een belangrijke actie om de persoon in kwestie zo goed mogelijk te kunnen reanimeren en helpen.
De AED heeft een ingebouwde functie die door middel van elektroden op de borst van de persoon in nood kan uitlezen of er een elektrische schok nodig is. Luister altijd naar het apparaat, want wanneer de schok niet nodig is, zal het apparaat er ook geen opdracht toe geven om een schok toe te dienen.