Iedereen heeft wel bepaalde gewoontes waar ze het liefst zo snel als mogelijk vanaf willen. De een snoept teveel, de ander beweegt te weinig en in het minst gunstige geval heb je meerdere ongezonde gewoontes. In de meeste gevallen hinderen ongezonde gewoontes niet direct ons dagelijks leven. Wie te veel snoept, kan gewoon zijn of haar werk doen. Te weinig bewegen betekent niet automatisch dat er geen maaltijd op tafel komt. In de meeste gevallen hebben anderen ook geen last van jouw ongezonde gewoonten. Het zijn vooral dingen die je het liefst zou willen veranderen.
Gewoonte of verslaving?
Een ongezonde gewoonte is iets waar we vooral zelf last van hebben. Wie er echt helemaal voor gaat, zal het in de meeste gevallen lukken om de ongezonde gewoonte te veranderen. Wie te veel snoept kan met een beetje wilskracht minder inkopen doen. Wie te weinig beweegt, kan besluiten om elke dag minsten een kwartier te fietsen of te gaan wandelen. Mensen zijn zeer goed in staat te bepalen of een bepaalde gewoonte gezond is of niet. Net zo goed zijn zij in staat er iets aan te doen. Een ongezonde gewoonte is iets wat we doen, omdat we het altijd hebben gedaan en er eerder geen last van hebben gehad of er geen probleem van hebben gemaakt.
Dat is echter anders wanneer er sprake is van een verslaving. Belangrijkste kenmerk van een verslaving is dat er sprake is van dwangmatig handelen. Omdat je hersenen er naar verlangen, zoals bij gokverslaving het geval is of omdat je lichaam signalen geeft die de verslaving in stand houden, zoals bij drugs het geval is. Bij alcoholverslaving geldt zelfs dat er sprake is van zowel mentale als lichamelijke dwang. Wie verslaafd is aan alcohol, zal zich zonder alcohol minder prettig voelen en lichamelijk ontwenningsverschijnselen vertonen. Mensen die verslaafd zijn aan alcohol drinken om zodoende het prettige gevoel op te wekken en de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken. Een ongezonde gewoonte kun je heel goed zelf aanpakken. Bij een verslaving is dat vaak een stuk lastiger. Wie van de alcohol wil afkicken zal doorgaans professionele hulp nodig hebben.
Hulp zoeken bij het afkicken
Heb je een ongezonde gewoonte waar je niet zelfstandig mee kunt stoppen, dan is een bezoek aan de huisarts een eerste stap. Hij of zij kan je niet alleen adviseren, maar ook doorverwijzen naar een specialist. Een bezoek aan de huisarts is belangrijk, omdat je daarmee de kosten voor een eventuele behandeling kunt verhalen op je ziektekostenverzekering. Doorgaans zal de huisarts je naar een specialist verwijzen, maar het kan ook zijn dat hij je aanraadt jezelf te laten opnemen in een afkickkliniek. Een opname in een afkickkliniek is een ingrijpende manier om een verslaving aan te pakken. Je volgt een strak programma, waarbij er geen mogelijkheid is om de kliniek te verlaten. De duur van de opname is afhankelijk van verschillende factoren en verschilt van persoon tot persoon. Er wordt dus heel individueel gekeken naar wat er nodig is om afkicken alcohol voor jou mogelijk te maken.